Door binnen een ruimte drie of meer objecten op gelijke afstand van elkaar te plaatsen ontstaat ordening. Deze ordening wordt onbewust herkend als ritme. En ritme geeft richting aan en bepaalt de verhoudingen in het tuinontwerp.

Bij het ontwerpen van een tuin laat Martin Veltkamp ritme een eigen rol spelen (zonder deze dominant te laten worden) door identieke objecten op een rij te plaatsen.

Deze rangschikking geeft namelijk richting aan. Door bijvoorbeeld een aantal potten met olijven naast elkaar te plaatsen wordt het gevoel opgeroepen dat de tuin breder is. De ordening wordt ook versterkt door ‘oversized’ elementen te plaatsen. Juist door objecten groter te maken dan noodzakelijk, zijn deze makkelijker te herkennen.Grote potten of bakken geplaatst in een enigszins beperkte ruimte kunnen de tuin ook groter laten lijken dan die in werkelijkheid is. Het aanwenden van overduidelijk te grote elementen levert een ongekende grandeur op.

De lengte van de tuin kan ook door ritme worden benadrukt. Martin Veltkamp weet een kleine tuin met een rij bomen – in de vorm van een laantje – een krachtig accent te geven en met deze tuinaanleg een ongekende optische diepte in het tuinontwerp te creëren. Ook andere objecten in de tuin zoals verlichtingsornamenten worden ritmisch gerangschikt en moeten de lijnvorming versterken. Een enkel geplaatste lamp zal een praktisch effect hebben, terwijl een aantal gelijke lampen in serie sfeer bepalen doordat ze ritme en richting geven.