Licht heeft een wezenlijke invloed op de beleving van een ruimte. En licht bestaat niet zonder duisternis. Om het gewenste effect te bereiken moet er dus ook aandacht gegeven worden aan donkere plekken in de tuin om zo lichte plekken te kunnen ervaren.

Naast de feitelijke inrichting van de tuin hebben andere niet direct te beïnvloeden factoren eveneens een groot effect. Zo is de lichtwerking in sterkte en in tijd in koudere maanden anders dan bijvoorbeeld in de zomer. Ook is de tuinbeleving vanuit het huis niet dezelfde als vanuit de tuin zelf. Dit is een belangrijk gegeven om mee te nemen bij de inrichting van de tuin, zeker in gebieden met lange donkere perioden.

Martin Veltkamp creëert nog meer sfeer in de tuin door in zijn tuinontwerpen – naast de natuurlijke verlichting door de zon – ook de contrasten in de tuinverlichting te benadrukken met het bewust scheppen van donkere plekken. Ook houdt hij rekening met de spiegeling van de ramen als het ’s avonds donker is. Dit kan namelijk voorkomen worden door achter in de tuin lichtpunten te plaatsen, waardoor de diepte van de tuin kan worden ervaren.

Tuinverlichting is dus sterk sfeerbepalend en ook hier moet de juiste balans worden gezocht, vooral om te voorkomen dat ze overdreven en kunstmatig aanvoelt. Zo maakt Martin Veltkamp gebruik van contourverlichting door objecten aan de achterkant aan te lichten. Dit vaak in combinatie met spotlights, die het onderwerp direct verlichten. Bijzondere effecten worden verkregen door uplights. Hierbij wordt een boom of struik van onderaf verlicht. Een gevel wordt uitgelicht door floodlights. Martin Veltkamp weet ook dat het bij tuinverlichting het niet altijd gaat om het creëren van sfeer alleen, maar dat het ook noodzakelijk is functionele verlichting aan te brengen, bijvoorbeeld voor veiligheid bij een trap of entree. In het verlichtingsplan zal dit daarom uitdrukkelijk worden meegenomen, opdat mogelijke negatieve effecten van deze veiligheidsverlichting op de gewenste sfeer worden voorkomen.