Profiel Martin Veltkamp

Markant en eigenzinnig, ongekunsteld, basic, sober maar compleet, met grote lijnen maar ook details. De juiste mix is kenmerkend voor de tuinen die zijn ontworpen door Martin Veltkamp’.

Martin Veltkamp (4 mei 1959) werd in Haarlem geboren als oudste­ zoon van een middle-class gezin. Martin toonde als kind al veel interesse in planten en wat planten betekenen voor de sfeer in een ruimte. Hij koos daarom na de middelbare school voor het volgen van een studie tuin- en landschapsarchitectuur aan de Rijks Hogere School voor Tuin- en Landschapsinrichting in Boskoop.

Deze opleiding bleek erg gericht op een ambtelijke­ uitvoering van het vak. Maar bodemkunde, plantenkennis en inzicht in techniek heeft Martin zich er ook eigengemaakt. Na de opleiding heeft hij zich vooral door zelfstudie bekwaamd tot vormgever. Tuinontwerper Martin ontwikkelde eigenhandig een unieke stijl in tuinontwerp die vooral gebaseerd is op zijn eigenzinnige opvattingen over het rangschikken en invullen van ruimtes.

Een tuinontwerp van Martin Veltkamp is vandaag de dag het resultaat van het werken volgens een doordacht complex systeem. Het product is niettemin een ongekunsteld landschap. Martins grootste uitdaging evenwel is anderen deelgenoot te maken van deze tuinideeën, alvorens ze in zijn design gestalte te geven. Vooral door de opdrachtgever met zijn principes vertrouwd ­te maken wil hij bereiken dat deze de schok der herkenning ­ervaart en zich in zijn tuin werkelijk thuis voelt.