Die ene plaats waar alles in volstrekte harmonie lijkt te zijn. Dat ene moment waarop alles lijkt te kloppen. Een piekervaring die we het liefst lang willen vasthouden en vaker willen beleven. Dat is wat gebruikers in hun tuin willen ervaren. Een tuinontwerper moet daarom de vaardigheden hebben om de gewenste sfeer tot in finesse vast te leggen. Want alleen met oog voor detail ondersteunt het tuinontwerp in hoge mate dat gevoel van gelukzaligheid.

Maar in een tuin werken natuurlijk ook factoren die niet door inrichting of detaillering te bepalen zijn. Genot dat wordt opgeroepen door een warme, zonnige dag is nu eenmaal afhankelijk van de weersgesteldheid. De tuinontwerpen van Martin Veltkamp zijn erop gespitst de omgeving met slimme details zó te manipuleren dat de kans op frequenter voorkomen van gelukzalige momenten enorm wordt vergroot. Voorbeelden van detaillering volgens Martin Veltkamp zijn een stijlvolle bloemenvaas op tafel of fraaie windlichten op een uitgekiende plek. En veel aandacht voor praktische zaken zoals een heater boven het terras, waardoor deze vaker benut zal worden.

Ook luxueuze elementen versterken het gevoel van genot. Te denken valt aan comfortabele kussens en luxe zetels voor het loungen. En natuurlijk een warme plaid voor frisse momenten. Tuininrichting gaat bij Martin Veltkamp veel verder dan het feitelijk indelen van ruimtes; door de keuze van details wordt iets toegevoegd aan het tuinontwerp waardoor de totaalbeleving van de tuin wordt geïntensiveerd. Dit overigens met voldoende vrijheid om op aangename wijze in de tuin te kunnen leven. Zo kan de gebruiker zijn of haar directe gebruiksvoorwerpen gewoon meenemen in de tuin zonder dat dit leidt tot verstoring van het totaalbeeld. Integendeel, dit zal bijdragen tot een meer persoonlijke en intense beleving.