Omdat grote contrasten de aandacht trekken, past Martin Veltkamp deze vaak toe. Vooral door gebruik te maken van verschillen in textuur en vormen wordt contrast opgeroepen. De textuur kan bijvoorbeeld hard zijn tegenover zacht. Of glimmend lijken ten opzichte van mat. Het ene object voelt korrelig aan en het andere weer glad.

Ook kan het koud of warm aanvoelen. Textuur van objecten in een tuin zegt iets over de structuur van het materiaal. Het gevoel dat Martin Veltkamp met het contrast in materialen in zijn tuinontwerpen oproept, zorgt voor een verdieping van de beleving van de gehele tuin. Een mooi contrast ontstaat door een hoogglans geschilderde bank te combineren met wollen kussens. Of door toepassing van ongeschaafde maar kaarsrechte planken op een schutting. De nuance krijgt hierdoor meer aandacht.

In de filosofie van Martin Veltkamp hoort bij een strakke gevel een rechthoekig terras of een rechte haag. Het contrast wordt verkregen door het plaatsen van ronde potten met buxusbollen. Zo kan een strakke muur worden gebroken door halmen van nonchalant wuivend en transparant siergras. Dit biedt een opmerkelijke visuele spanning. Verschillen in licht en donker worden vaak onbewust ervaren en daardoor kunnen schaduwen heel fraaie accenten opleveren. Naast schaduwen geeft lichtinval door een opening in een bepaalde massa een bijzonder effect. Door bewust licht en donker in een tuinontwerp toe te passen wordt de sfeer van de ruimte intens beïnvloed.